Military

Eventing is een discipline in de paardensport waarbij de verschillende aspecten van de training aan bod komen. Het werd voorheen 'military' genoemd. De combinaties moeten een dressuurproef; een terreinproef en een springparcours rijden. De combinatie die de minste strafpunten behaalt over de drie onderdelen is de winnaar. Het meest spectaculair is de terreinproef (beter bekend als cross country). Deze wordt afgelegd in een natuurlijke omgeving zoals bos en weilanden. Voorbeelden van hindernissen zijn: de waterbak, constructies met boomstammen, picknicktafels, op- en afsprongen en gaten.

Een eventingwedstrijd kan over meerdere dagen verdeeld zijn. Dit is het meest gebruikelijk bij de zwaarste wedstrijden en alle internationale rubrieken. Voor en na de terreinproef worden de paarden veterinair gekeurd door een dierenarts. Hierbij wordt gecontroleerd of het paard goed loopt en of de conditie goed is. Indien dit niet het geval is, volgt uitsluiting. Deze veterinaire keuring wordt bij alle klassen van de eventingsport gedaan.

Jumping

Springen is een discipline van de paardensport, waarbij de combinatie (ruiter en paard) een hindernisparcours dient af te leggen binnen een bepaalde tijd. Springwedstrijden kunnen zowel in de open lucht als in een hal plaatsvinden. Het parcours, dat wil zeggen de weg die de combinatie moet afleggen, is voorzien van hindernissen waarvan de vorm, de hoogte, de breedte en de onderlinge afstand verschillen. Het aantal hindernissen kan variëren en hangt af van de soort wedstrijd. 

Dressuurcomité

De dressuur is de gymnastische basis van de paardensport. Dressuur betekent eigenlijk het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard door de ruiter. Daarmee is het de basis van alle andere ruitersporten - maar dressuur in zichzelf kan ook zeer de moeite van het beoefenen waard zijn.

Jeugdraad

De jeugdraad van ruiterclub Genk bestaat uit een groep jongeren die allerlei activiteiten opganiseert voor kinderen en jongeren van onze club. Het sinterklaasfeest, de poetsdag, de behendigheidswedstrijd,... zijn enkele activiteiten die wij organiseren.

Als hoogtepunt is er jaarlijks “De Derby”. Deze race omvat één omloop waarin zowel jumping- als crosshindernissen aan te pas komen.

Iedereen die graag actief wil meewerken om iets te organiseren is welkom bij de jeugdraad! Als je hier meer over wil weten, mag je contact opnemen met Dominique Gunia (0477/31.74.47)

Wandelcomité

Het doel van het Wandelcomité Kattevenia is te proberen de actieve paardenliefhebbers, of ze nu korte of lange afstanden willen rijden, van dienst te zijn. Naast het organiseren van de tal van wandelingen  zet Wandelcomité Kattevenia zich in om het wandelen in groep op Kattevennen te promoten.

Mencomité

Vroeger maakte het mennen bij vele mensen deel uit van hun arbeid of was het hét vervoermiddel om personen of goederen over langere afstanden te verplaatsen. Heden is het bijna uitsluitend een recreatief gebeuren. Enkele mensen verdienen er nog hun boterham mee in de land-, tuin- of bosbouw.

Voor anderen is het mennen een hobby geworden: rust vinden bij het verzorgen van paarden, onthaasten op het ritme van paard en koets, voeling krijgen met de natuur, genieten van de spanning bij het deelnemen aan wedstrijden,... Meer informatie vinden jullie terug via www.mennengenk.be